دلیل تفاوت چشمگیر کیفیت چمن ورزشگاههای ایران و عراق چیست؟
در روزهایی که اوضاع اسفناک ورزشگاههای فوتبال ایران بیشتر از هر چیزی توی ذوق میزند، استادیومهای پُر زرق و برق عراق چشمنوازی میکند.
هفته اول از دور سوم مرحله انتخابی مسابقات فوتبال جام جهانی 2026 در قاره آسیا برای کشورمان قابهای زشتی ثبت کرد. تیم ملی ایران که بهخاطر مشکل ورزشگاه آزادی به فولادشهر پناه برده بود، روی چمن بیکیفیت این استادیوم بر قرقیزستان غلبه کرد و ملیپوشان کشورمان بعد از مسابقه، از وضعیت چمن فولادشهر انتقاد کردند.
همزمان با دیدار ایران ـ قرقیزستان، تیم ملی عراق در ورزشگاه بینالمللی بصره پذیرای عمان بود. تصاویر این مسابقه از کیفیت بالای چمن استادیوم حکایت میکرد و باعث شد فوتبالدوستان کشورمان، ورزشگاههای بازیهای ایران و عراق را با هم مقایسه کنند؛ البته کیفیتی که از دریچه تصاویر ثبت شد، اصلاً قابل قیاس نبود.
در همین زمینه سراغ یکی از کارشناسان ایرانی حوزه چمن و استادیوم رفتیم که در ساخت و نگهداری ورزشگاههای عراق فعالیت دارد. وی بهشرط نام نبردن اسمش در مورد تفاوت کیفیت استادیومهای عراق و ایران به خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم گفت: نگهداری چمن در کشورمان مورد کوتاهی قرار میگیرد. در اینترنت جستوجو کنید و ببینید ورزشگاه نقشجهان هنگام افتتاح همان کیفیتِ دیدار سپاهان ـ شباب الاهلی را داشت یا خیر.
هزینه احداث زمین چمن باکیفیت بهاندازه رقم یک بازیکن است
وی در مورد هزینه استفاده از چمن مناسب عنوان کرد: احداث زمین چمن با بالاترین کیفیت جهان 50 تا 60 میلیارد تومان هزینه دارد که باشگاهها همین رقم را برای جذب یک بازیکن هزینه میکنند. طول عمر زمین چمن از نظر استانداردهای فیفا 10 تا 15 سال است و این هزینه برای 15 سال عدد خاصی نیست. زمین تمرین و آکادمی باشگاه یکی از بزرگترین سرمایههای باشگاه محسوب میشود.
سیستم آبیاری زمین چمن دوبرابر آبیاری فضای سبز هزینه دارد
کارشناس حوزه چمن با بیان اینکه کیفیت اولویت مسئولان ورزشگاههای ایران نیست، گفت: در ایران هنگام هزینه کردن برای ورزشگاه، برای هزینه پایینتر مناقصه برگزار میکنند که کیفیت هم کاهش مییابد. در ورزشگاههای ایران از سیستم آبیاری فضای سبز برای آبیاری چمن استفاده میشود(!) این در حالی است که در دنیا سیستم آبیاری ویژه زمین فوتبال داریم که دوبرابر سیستم آبیاری فضای سبز هزینه دارد.
این کارشناس درباره تأثیر تحریمها بر این مسئله خاطرنشان کرد: تاکنون تحریم مانع کار ما برای ارائه کیفیت بهتر چمن نشده و محدودیتی از لحاظ واردات ماشینآلات نداریم. اگر دستگاههای شما بهروز باشند، دیرتر نیاز به تعویض پیدا میکنند. وقتی یک باشگاه سه زمین چمن دارد، باید بیشتر هزینه کند و ابزار بهروزتری داشته باشد.
در عراق برای ساخت ورزشگاه بهترین کیفیت را از شما میخواهند
وی در مورد تفاوت آبوهوای عراق و ایران گفت: هوای عراق از ایران گرمتر است. کودهای باکیفیتتر و ماشینآلات خوبی برای نگهداری از چمن در عراق وجود دارد. در ایران هنگام بررسی محصول وارداتی متوجه میشوید که تاریخ مصرف این محصول گذشته است و این مسئله در بذر چمن هم صدق میکند. در عراق بهترین کیفیت را از شما میخواهند و هزینه در اولویت بعدی قرار دارد.
کارشناسِ فعال در ورزشگاههای عراق با بیان اینکه عراقیها از شرکتهای متخصص استفاده میکنند، اظهار داشت: آنها حتی به ما میگویند؛ "باید مشاور اروپایی داشته باشید". ما برای ساخت استادیوم الزورا با یک شرکت ایتالیایی مشارکت داشتیم، این مسئله در مورد استادیوم کربلا هم صدق میکرد. یک مشاور خارجی طرحی کلی ارائه میکند و شرکت مجری هم باید شریک اروپایی داشته باشد.
عراق از لحاظ ورزشگاه به امارات و قطر میرسد
این کارشناس با اشاره به وضعیت فعلی استادیومهای فوتبال عراق یادآور شد: عراق چند ورزشگاه خوب در شهرهای کربلا، نجف و بصره دارد و چند ورزشگاه دیگر در شهرهای بغداد و سلیمانیه در حال ساخت است. این کشور در سالهای آینده، از لحاظ ورزشگاه در حد امارات و قطر خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید